Продава спешно парцел в село Баня - УПИ 570 кв.м.

Собственик продава парцел в Баня на невероятно ниска цена - Без посредник! Спешно!

Парцел в с.Баня, Банско - €22.00 кв.м. (20 000 лв)


Продава евтин имот в Банско Продава евтин парцел (УПИ) в Баня © снимка: Selo-Banya.com  

За повече информация - 0876350935; 0886739559




View Парцел! 570 М2 УПИ в с.Баня, Банско in a larger map

Живот на Марс І Има ли живот на Марс

понеделник, 2 ноември 2009 г.

Марс, " червената планета ", четвъртата от Слънцето.От векове хората наблюдават този наш съсед и говорят за " извън земни ".С напредването и развитието на технологиите, започваме да виждаме признаци на живот.
В началото на ХХ век астрономите разглежадат Марс и решават, че виждат доказателства за общество, за цивилизация на " червената планета ".Тогава земляните се приготвят за контакт : " Ако има живот, какъв е той ?Тогава излитаме в Космоса за да разберем, приближаваме се до " червената планета " и пред нас изниква нова загадка.Там има всички жизнени елементи.Какво се е случило ? Къде са отишли всички ?Марс е един много изменчив свят, планетата ни подвежда.Според някой Марс е бил дом на древна цивилизация.Някои астрономи казват : на Марс е имало интелигентен живот и те са построили нещо, но все още няма доказателства.Навсякъде по Земята започва надпревара за най-великото откритие на света, скептици и вярващи се опитват да отговорят на вековния въпрос : Има ли живот на Марс ?

Ако планирате пътуване до Марс, ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се подготвите за пътуването.I-во : Експедицията ще отнеме около 2 години и половина, включително около 2 месеца на борда на междупланетарен кораб, така че се пригответе.Планирайте провизиите си внимателно, вземете си много вода.В настоящият момент няма никаква вода на повърхността на планетата.Ще ви трябва и качествен скафандър и достатъчно кислород за дишане.И накрая, Марс е един път и половина по далеч от Сленцето, тя е студена планета, температурите падат до - 55 градуса по целзии, облечете се топло.

Въпреки тези технически подробности Марс е много интересно място, на нея се намира най-големият известен вулкан в Слънчевата система, великолепен голям каньон, и отнемащи дъха пустини.Онези които се интересуват от култура, задължително трябва да посетят известното лице.Знаем, че имате избор за това ви благодарим че избрахте планетата Марс.

Дори и без да сме стъпвали на Марс, знаем много за този далечен свят.Това което не знаем е : има ли живот ?Когато първите астронавти пристигнат на Марс, кого и какво ще намерят? Извънземните ще ги посещнат ли, или там няма да има никого? Любопитните искат да знаят има ли живот на Марс? Това е голям въпрос, фондаментален въпрос, защото така ще знаем дали сме сами във Вселената.

Dr.Chris McKay казва : ако отидем на Марс и намерим доказателства, че е имало или има живот, ще знаем че в Слънчевата система, два пъти се е зародил живот.Това ще е обедително доказателство, че Вселената е пълна с живот.
Откриването на живот на Марс, ще ни разкрие много и за нашето съществуване.

Dr.Penny Boston : на нашата планета има само 1 вид живот, въпреки голямото разнообразие.Ако разберем как на други планети се е зародил феноменът известен ни като живот, ще можем да разберем нашия вид по много по фундаментален начин.

Залогът е висок.Марс държи всички карти.

Ако искаме да намерим доказателство, трябва да отидем там.

Да се стигне до Марс обаче не е лесно.На астронавтите от Аполо им трябват 2 дни да отидат до Луната.А едно пътуване до Марс в едната посока, ще отнеме около 7 месеца.Марс обикаля 2 пъти по бавно Слънцето от Земята.Космическата мисия трябва да започне когато двете планети са най-близо една до друга.Вероятността мисията да се върне до Земята е малка и това е една от причините в мисиите до сега, да не са участвали хора.Точно това обаче иска да направи др.Робърт Зубрин от марсианското общество.Зубрин е инжинер с 15 години стаж в космическата индустрия и планира пътуване до Марс от 20 години.Той излиза с една много нестандартна идея.
др.Зубрин : каквото ни трябва, ще си го набавим от там.

Един от проблемите при една мисия до Марс, е теглото което ракетата трябва да отнесе до там и да върне обратно.Доктор Зубрин обаче предлага следното : да се вземат продукти само за пътуването до там, и останалото да се набави от планетата.

Др.Зубрин : За Марс ни трябват три неща : на първо място гориво, 2-ро вода, 3-то
кислород.Той притежава машина произвеждаща и 3-те.Ето как работи тя : марсианската атмосфера е 95 % въглероден двуокис, ще напълним реактора и ще го смесим с водород, при тази реакция се отделя или метан или въглероден оксид или смес от двете и вода.
Съединението на метана и въглеродния оксид може да бъде използвано като рекетно годиво за обратния път.

Др.Зубрин : можем или да използваме водата за пиене или чрез електролиза да я превърнем във водород и кислород.Можем да използваме кислорода за дишане или като горивен агент.Ето така работи машината, тя произвежда гориво, кислород и вода.

Така на ракетата ще има достатъчно място за храна, освен това изпълнението е лесно и не е само теоретично.Години на ред Зубрин работи с подобен на марсианския въздух и развива технологията.

Др.Зубрин: получаваме метан, въглероден оксид, кислород и ракетно гориво.Работи при това добре, отлично ракетно гориво, запалва безотказно.

Зубрин прави всичко това за да докаже тезата си.Настоящето мнение, е че е прекалено скъпо и опасно да се изпратят хора на Марс.Вместо това международната космическа общност по целия свят развива роботи и следователи.Зубрин смята, че роботите не са ефективни при полеви иследвания.

Др.Зубрин : Добре, да изпратим роботи на Марс, съгласен съм.Трябва да изпратим много роботи до Марс.Роботите могат да направят много открития, могат да ни донесът много информация, могат да разгледат повърхността на планетата и да набележат интересни места за изследване.Но няма да ни дадът отговорите, които търсим.Няма да ни кажат дали на Марс има живот.

Зубрин очаква ли да намери живот на " червената планета " ?
Др.Зубрин : ако погледнем трезво на нещата, Земята не би трябвали да е чак толкова спецялна.Щом като тук е възникнал живот, то живот ще възникне и при други подобни условия.Ако там има живот, ще го открием.

Може би има по лесен начин да разберем това.Отговорът може би вече е на Земята.Всяка година стотици може би дори хиляди извънземни идват на планетата ни.Повечето пристигат тихо и остават незабелязани, други навлизат в атмосферата с гръм и трясък.Това са метеоритите.От векове тези скали от небето се смятаха за интересна находка, която намираше място в местни музей и частни колекции.Информацията, която носят те обаче е толкова ценна, че днес научната общност изпраща екипи да ги събират.Въпреки, че метеорити падат навсякъде по Земята, едно от любимите места за събиране на метеорити е Антарктика.Всяка година много учени вземат живота си в свой ръце и тръгват към " Замръзналия континент ".Екипите извършват систематично претърсване на ледената повърхност и дирят тъмни форми на фона на синьо-белият лед.На една такава експедиция е открит метеорит, който разтърсва научната общност.

Екипът е изпратен в космическия център Джонсън Хюстън.Тъй като там НАСА пази извънземните.84001 или метеорит Алън Хилс.Странният зелен камък се пази под строга карантина.Той е обработван, изследван и настоичиво разпитван къде е родният му дом.След 10 години учените най-накрая научават истината, камакът е от Марс и крие една тайна.

" Днес камък 84001 ни говори през милярди години и милиони километри и ни казва, че вероятно там има живот ".Какво ни разкрива камъка ? По късно ща научим това.
Може би най-доброто доказателство, че на Марс има живот не е скрито в извънземен камък.Някои хора вярват, че това доказателство ни гледа право в лицето.
Ричард Хоугланд посвещава живота си в изследване на снимките, които от орбиталните сателити на Марс.Системи за наблюдение, които обикалят " червената плането " повече от 30 години.На първите снимки от 76 година, на повърхността на планетата Хоугланд вижда нещо невероятно.
лицето на Марс!!!Ричард Хоугланд : Погледнах ги и възкликнах : боже господи.Това нещо беше симетрично пропорционално, приличаше на статуя.Хоугланд говори за тази забележителна снимка.На нея се вижда, прилична на лице структура.Хоугланд смята, че вижда и още нещо, други структури около нея разрушени от времето.Той решава, че гледа руини на мономентален град.
Хоугланд : Беше зловещо, приличаше на снимка на пирамидите на платото Гиза от въздуха.Мястото прилича на церемонялен комплекс с огромно подобно на свинкс създание в центъра, вперило поглед в космоса от пясъците на Марс, на хиляди километри от нас.Някой е бил там, и е оставил най-доброто на което е способен.
Очевидно е, че към теорията на Хоугланд, много хора се отнасят скептично.
Колкото и да е невероятно твърдението, че на Марс е имало интелигентна форма на живот, не е научна фантастика, а научен факт.В ранните дни на човечеството Марс гори с блед червен пламък сред нощното небе, и някои хора са смятали, че това е могъщ Бог, естествено богът на войната.Когато обаче астрономите използват едно ново приспособление наречено телескоп, те виждат че светлините в небето са плането подобни на нашата.Това значи, че може да има други цивилизации, в други форми на живот някъде там.Марс става звездата в тази теория, благодарение на италянския астроном Джовани Скиапарели.През 1977 г. Скиапарели насочва телескопа си към марсианската повърхност и вижда канали.Това са естествени корита на реки, но думата е преведена като канали и предполага човешка намеса.Това оказва голям ефект върху всички.Само няколко години по рано човешките инжинери завършват великолепният Суетски канал.Той променя природата и географията като свързва Средиземно с Червено море.Смята се за най-новото чудо на съвременния свят.Независимо дали скиапарели смята каналите за изкуствени или естествени самата дума възпламенява въображението на хората.Ако на Марс има канали, които се виждат от Земята, те сигорно са построени от много интелигентни същества.Този слух се подхлажда от американския астроном Пърсивал Лоуел.Лоуел е високоуважаван мъж, който обожава астрономията.Той е очарован то каналите на Марс и по цяла нощ наблюдава " червената планета ".Лоуел вярва, че вижда един умиращ свят, набразден от изкуствени канали." Може би " пише той, създанията остават без вода, и строят напоителна система, която обикаля планетата.В края на ХХ век идеята, че на Марс има живот влиза във всички медии.Заглавие на Ню Йорк Тайм от 1911 " Марсианци строят два огромни канала за две години ".Смята се, че марсианската цивилизация е по напред от нас в еволюцията си, и за всички земни нации Марс се превръща в надежда и страхове за собственото им бъдеще.В един руски филм от 1924г., на Марс има революция на пролетарята и накрая на планетата се установява кумонизма.Много хора смятат, че Марс умира и че е само въпрос на време марсианците да се свържат с нас.Някои твърдят, че това вече се е случило, чрез още една нова технология Радиото.Астрономът Сет Шостак разказва историята.

Шостак : Всичко започна с радио пионерите и най-вече с Никола Тесла.
Един от най-добрите електро инжинери на всички времена.Той пръв заявява, че някой от друга планета се опитва да привлече вниманието ни.През 1899г. Тесла експериментира с електрическо изобретение, което деиства като голяма антена и забелязва нещо странно.Повтарящи се сигнали коренно различни от сигналите, които долавя от бурии и други земни шумове.

Шостак : съвсем естествено е да предположи, че това са сигнали от интелигентни същества.Тесла е вярвал, че само радиопредавателите излъчват радио сигнал.Решил е, че ако е чул нещо, то някой трябва да го е излъчил.

Тесла обаче греши, както Шостак често обяснява седмичното си радио шоу.
Шостак : не знаем със сигорност, какво е чул Тесла, но вероятно е било силно подсвиркване.При бурия светкавиците произвеждат естествени радио вълни, които се изкривяват от атмосферата, при разпространението си около земята, и издават подобен на подсвиркване звук.

Съвременната наука може да има обяснение, но Тесла много изпреварва времето си.Идеята за изпращане на сигнали от една планета на дурга, вдъхновява много ентосиасти, и те започват да търсят сигнали от космоса.

Шостак : Мъж на име Дейвид Тод осъзнава, че през 1924г. се открива добра възможност да долови сигнал от Марс.През тази година Марс и Земята са възможно най-близо една до друга.Той моли всички да спрът да предават за по 5 мин. на всеки 2 часа, така че хората с подходящо оборудване, включително и военните да търсят сигнали от Марс и други планети.

Какъвто и да е бил сигналът, хората учевидно не го улавят и тогава марсианците стават лоши.През 1938 г. По радиото съобщават : Извънредни новини Марс... " Марс атакува, това се оказва измама, въображаема радио пиеса върху книгата на Уелс " Война на световете ".Много хора обаче мислят, че Земята е под непосредствена заплаха от нападение.

Шостак : Това е напълно логична реакция, в края на 30-те на Земята в действителност се води война.Хората сякаш учакват враждебни сили да дойдат и да завладеят Земята.

И те наистина идват марсианци, големи и малки пристигат от небето и се приземяват в киносалоните.Някои приличат на насекоми, други са подозрително човекоподобни, но с различни форми и размери.Носят лазерни оръжия, изпарители, смъртоности лъчи и смъртоносни целувки.Искат злато, оръжия, земни жени и човешка кръв.Едно е сигорно, рядко са приятелски настроени.Започват да постъпват доклади за летящи чинии от Сан Франциско до Тимбукту и извънземните започват да отвличат хора.Сякаш целия свят полудява по извънземните.Въпреки всичко тези въображаеми събития поттикват хората да направят една голяма крачка напред.За 8 години САЩ построява ракетна площадка и изпраща хора в Космоса.Може би сме искали да занесем демокрация на комунистите на Марс.Всъщност стигаме само до Луната.На Луната няма живот и сигурно ще кажете, че щом ние можем да летим в Космоса, то сигурно и извънземните форми на живот могат да извършват междупланетарни полети.Но какво става с Марс?С усъвършенстването на технологиите изпращаме робот да изследва " червената планета ", той се приземява успешно.След като каца, роботът включва камерата и най-накрая виждаме Марс.Не е това, което очакваме!

Шостак : Какво разочарование, векове на ред вярваме, че на Марс има живот, има градове, има канали но в действителност се оказва, че това е една ужасна и мъртва планета.

По телевизиите съобщават : " Дами и господа, със съжаление ви съобщаваме, че на Марс няма живот ".А така ли е ?Днес може да няма, но ако вярваме на Ричард Хоугланд " червената планета " е била дом на великолепна цивилизация.Хоугланд е главен иследовател към " Ентърпрайс мишън ".Свободна организация на иследователи, учени и ентосиасти.Години на ред те се опитват да докажат теорията си.За Хоугланд всичко се свежда до следното :

Хоугланд : Ако трябва с 3 думи да обедя учените, че наистина е имало древна цивилизация на Марс, то те ще бъдат въпрос на геометрия.

Да вземем лицето, което през 1976 г. снима космическа станция " ВаиКинг ", НАСА твърди, че това е естествено скално образование, но Хоугланд не е съгласен.

Хоугланд : разгледайте пропорциите, къде е устата, къде е ностът, къде са очите.Те съвпадат с пропорциите на статуите и изображенията на човешки форми от преди хиляди години.

Хоугланд открива сложна геометрична между различните структури разположени около " лицето ".Хоугланд твърди, че този регион наречен Сидония е подобен на древните церемонялни комплекси на Земята.

Хоугланд : има хоризонтални проекции, паралелни линии, линеарност.Всичко структури имат някаква геометрична връзка с " лицето ", както и с другата масивна структура по доло.

За да докаже теорията си Хоугланд и колегите му предлагат серия компютърни програми за анализ на картината и търсят неща, които не се връзват с околния пейзаж.Лижето и още две друго структури се смятат за аномалии и предполагат някаква намеса.Ако е имало цивилизация, какво се е случило?

Хоугланд : Тук вече става интересно, и тук границата между науката и въображението се размива.За съжаление нямаме доказателства.

Защо НАСА не се занимава с това ? Според Хоугланд правителството не казва всичко.

Хоугланд : Според мен крият нещо, това е конспирация но според тях не е конспирация, а политика.

Но защо ?Според Хоугланд истината се крие в загадачния доклад на НАСА до правителството от 1960 г.

Хоугланд : в една част НАСА загатва, че са открили извънземна форма на живот.Докладът препоръчва, ако намерим доказателства за съществуването на извънземни, те да бъдат запазени в тайна.Тъй като могат да унищожат цивилизацията ни.

Според НАСА срещата с по напреднала в технологично отношение извънземна цивилизация, би била пагубна.Нима правителството крие информация за извънземните за да предпази човечеството?Това е само предположение, докладат предлага единствено да бъдат направени още проучвания, няма нищо злокобно.Според Шостак теорията за конспирация на Хоугланд има голям недостатък.

Шостак : Ако извънземните са тук и са по напреднали от нас и са зле настроени към хората, тогава няма да има значение, какво ще направи правителството нали!Всеедно Пами да срещне Годзила.

И това го казва човек, който вярва, че има живот в Космоса.Шостак работи за организация според, която освен че има и други форми на живот, те са технологично напреднали." Алън Телескоп Рей " построена и потдържана от калифорнииския университет Бъркли и институт Сети.Сети на английски е съкращение на търсене на извънземен разум.Колкото и да е невероятно, Сети е изцяло научна операция ръководена от астрофизици, инжинери и планетарни учени, целта им е проста :

Шостак : Много е лесно да се изпрати сигнал в Космоса, това е факт.Може да има хиляди, милиони и дори повече общества, които да изпращат информация от една звездна система до друга.

Сети подслушва Вселената и се опитва да олови сигнали от други цивилизации.Използват много чуствителни радио приемници, които сканират систематично милярдите звездни системи в нашата Вселена.Всеедно въртите радиостанциите докато пътувате из провинцията но в космически мащаб.

Шостак : Не търсим някакъв точно определен сигнал.За да уловим съобщение ни трябва друга технология, която още не сме построили и няма да построим докато не направим връзка с тях.Търсим сигнал, който ще ни обеди, че са включили предавателя си.
Може да изглежда, че търсят игла в копа сено, но астрономията направи голяма крачка напред в идентифицирането на звездите и планетите извън слънчевата система.Това плюс постоянно развиващите се технологии позволява на Сети да извършва по прецизно търсене.Мотивът е стар като самото човечество.

Шостак : Опитваме се да намерим доказателство, че сме част от една по-голяма картина.Не сме полудели химични съединения на един малък свят в ъгъла на една невзрачна Галактика в огромната Вселена.

Въпросът е за 1 млн. долара.Сети успява ли да усъществи контакт ?

Шостак : През 1997 г. уловихме сигнал с един телескоп в западна Вирджиния, който изглеждаше истински.Всички се залепихме буквално за компютърните монитори да не изпуснем нещо.

Сигналът е точно това, което Сети търси.Той е с много тясна честота, а това е важно, защото природата произвежда много радио вълни от различни точки.Този сигнал обаче идва от точно определено място в Космоса.Цяла нощ учените са на нокти и се опитват да открият източника.

Шостак : Осъзнах, че от този ден нататък светът вече няма да е същия.Бях много нервен, защото незнаех какви ще са последствията.
Отнема им 3 дни за да идентифицират сигнала, оказва се че не е от извънземни.

Шостак : Случайно сме уловили сигнала на европейския сателит Сохо, просто антените са го прихванали.Това много ни разочарова.

Експертите от Сети все още не са намерили доказателства за извънземен разум.

Шостак : До този момент можем да кажем, че нямаме доказателство за каквато и да е форма на живот, интелигентна или не, отвъд пределите на Земята.

А какво знаем за Марс ? Освен марсианските мономенти сигорно си мислите, че след 30 години наблюдение доказахме само, че най-близкият ни съсед е мъртъв.В действителност обаче на Марс може да има живот.Въпросът е във водата.Крис Макей от НАСА е заинтригуван от снимките на ВайКинг през 1976г., на които се вижда само гола повърхност.

Крис Макей : имах чувството, че лампите са запалени но няма никого в къщи.

Макей говори за явление, което той нарича " призрак на водно минало ".Той ни води в пустинята Мохаве за да обясни :

Крис Макей : Днес тук няма вода но биологията, повърхността на земята сочаи, че тук е имало вода.Същото е и на Марс.Виждаме сухи корита има езера и реки.Днес там няма вода но някога е имало.Това е доказателство, че на Марс е имало вода, а водата ни интересува от биологическа гледна точка.

Въпреки, че в Мохаве пада по 130 мм. дъжд на година, др.Макей използва пустинята като безводна област и провежда експерименти за да докаже теорията си за Марс.Очевидно живот може да вирее в тези условия.

Крис Макей : Намираме микроскопичен живот, микроскопични водорасли, които са оцелели при тези условия

Др.Макей не твърди, че на Марс живеят пустинни водорасли но според него там преди е имало живот.

Крис Макей : Кой марсиански организъм би оцелял, ако на Марс някога е имало вода но един ден планетата се е превърнала в пустиня.

Микробите!Доктук с теорията за марсиански чудовища.Микробите обаче затварят кръга.Според някои учени вече имаме доказателства за живот на Марс, и те се крият в мистериозния марсиански метеорит.Оказва се, че марсианските много приличат на нашите микроби.Мисията до Марс през 1976г. е триумф на съвременното изследване на космоса.Освен това събираме информация, която можем да използваме за изучаването на извънземните посетители, неидентифицираните обекти на Земята.

Крис Макей : Има метеорити, които стотици години знаехмте, че са метеорити но не знаехме, че идват от Марс.ВайКинг измерва газовете в марсианската атмосфера, учените изследват газовете в метеоритите и остановяват, че са едни и същи.

Как марсиански камъни са попаднали на Земята?Учените смятат, че е експлозия.Вероятно причинена от сблъсък на астероид с Марс и истрелял камъни от планетата в Космоса.Метеоритите обикалят слънчевата система и ако извадят късмет, някои от тях биват привлечени от гравитацията на синьо-зелената планета Земя.Какви са шансовете?За ученият от НАСА др.Еверет Гипсън това е началото на забележително пътуване към истината.

Еверет Гипсън : За да има живот, трябва да има вода, трябва да има въглерод, енергиен източник и трябва да има биологически прицеси.Тези 4 елемента съществуват в марсианските метеорити.Има условия за живот на Марс или поне е имало.

Екипът от НАСА е на крачка да го докаже.Благодарение на метеорита 84001 от Марс.

Еверет Гипсън : 600 млн. години след като този камък се е сформирал на Марс, там е имало вода, тя е била наситена с въглероден двуокис от марсианската атмосфера, водата се изпарила а карбонатът е останъл.

Метеоритът потвърждава, че на Марс е имало вода.Има и още нещо!!

др.Гипсън : Карбонатът съдържа органична материя, карбонатите са съдържали железен оксид или магнетит.

Тук на Земята магнетитът и най-вече магнитните кристали се произвеждат от микроскопичните форми на живот.Сега вече стана интересно.С помоща на най-силния микроскоп учените иследват пробата още по отблизо и остават изненадани.Забелязват минятюрни подобни на червеи структури.Това ги въодушавява но трябва да внимават.

Др.Гипсън : Има едно обяснение, което е биологично обосновано.Това може да са сигнатурите на жизнен процес.

Това доказва ли, че на Марс има живот?От момента в който оповестяват откритието започва спор.Критиците твърдят, че карбонатите, органичната материя и магнитните кристали могат да бъдат обяснени и чрез небиологични процеси.Някои вярват, че минятюрните частици са матерял използван за иследване на пробата в лабораторията.Други изтъкват, че камакът може да е бил зареден по всяко време, все пак е лежал хиляди години на Земята.Въпреки това намирането на древната марсианска бактерия, говори в полза на теорията за живот на Марс.Ако някога Марс е била по-топла и по-влажна планета и е имало ранна форма на микробен живот дали той е оцелял, еволюирал, строил паметници като египтяните, интересна но не много вероятна идея.На Марс има суша радиация и ниски температури.Как е възможно нещо да оцелее в тези условия ?Може би обаче подценяваме природата на самия живот т.е. на микробния живот.Колкото и да е невероятно астробиологът Пени Бостън търси живот на Марс, дълбоко в сържето на тъмнината.

Бостън : Търсим това, което астробиолозите наричат екстремофили.Това са организми, който живеят в много сериозни условия.

В последните години учените откриха упорити микроорганизми, коите живеят при изключително сурови условия.Ако ги има на Земята, защо не и на Марс?

Бостън : Ако опознаем достатъчно организмите, които живеят при трудни условия на Земята, ще знаем какво да търсим на Марс.Подобни марсиански организми може би живеят на Марс, в някои подобни на Земните пещери например.

За да разбере дали е така др.Бостън създава марсианска биосфера.В нея поставя микроскопични земни форми на живот и ги подлага на условия, които вероятно съществуват на Марс.

др.Бостън : Подложихме ги на висока ултравиолетова радиация и марсиански температурни цикли.Подложихме ги на много ниски нива на въглероден двуокис със само около една десета от гъстотата на земната атмосфера и ги тествахме при тези условия.

За сега тя е изолирала 36 вида различни организми, които се чувстват добре при тези условия.Поне на теория животът може да оцелее и при трудните условия на Марс.Но има един проблем.

Др.Бостън : Едно нещо знаем със сигорност.И то е, че всички форми на живот на Земята се нуждаят от вода.Не знаем дали това важи и за другите планети.Смятаме обаче, че където има живот има и вода.

Този факт помага на учените през 21 век да преразгледат стратегията си в търсене на живот на Марс.Др.Джим Гарвин е главен учен към космически център Годарт.И ветеран на програмата на изследване на Марс към НАСА.

Др.Гарвин : НАСА използва фразата " следвай водата ", ако следваме историята изобилието на вода е добър начин да намериш нещо толкова трудно за намиране, като форма на живот.

Вече знаем, че в миналото на Марс е имало вода, и днес има резервоари от лед в полярните шапки.Чрез технологии за дистанционно сондиране, НАСА открива доказателства за съвременен цикъл на водата.

Др.Гарвин : Открихме десетки, хиляди канали по които се е процеждала течност вероятно вода, в близкото биологическо минало.

Откриват също, че Марс има голям подземен резервоар от лед, който заема около 30% от планетата.

Др.Гарвин : В резервоарът под повърхността може да има течни зони.Може да има течност под ледените шапки, може да има течност на стотици метри под повърхността.Това говори за съвременен цикъл на водата на Марс.

А където има вода може да има и живот.По въпроса за водата др.Гарвин е оптимист.

Др.Гарвин : Липсата на живот на Марс, в абсолютно всички аспекти на тази дума възможност ли е? Не смятам така.Всички елементи и първоначални условия, които са съществували на Земята ги е имало и там.И така, къде се разделя историята на двете планети ?

Това кара международната космическа общност да вземе Марс на прицел.През последните 30 години се изпращат дозина мисии." Червената планета " обаче се превръща в нещо като Бермудския триъгълник.Две трети от мисиите завършват с провал.Предвид опасностите и големите разходи, планирането за човешка мисия е отложено с десетилетия.Др.Боб Зубрин обаче не се отказва от мечтата си.

Др.Зубрин : НАСА смяташе да изпрати хора на Марс до 1981г., планът беше реалистичен, трябваше да отидем там преди 25 години.

Боб Зубрин е президент на марсианското общество, коалиция на учени от всички сфери на международната космическа общност.Обществото обира пред конгреса, НАСА и правителството от години, твърдо решено иследването на Марс да не спира.И Зубрин се упражнява.Марсианското общество строи жилищни модули, симулирайки условията на Марс в пустините на Юта и остров Девън Канада.

Др.Зубрин : На тези станции правим нещо като операционно иследване.Опитваме се да разберем, какви полеви тактики и техники са най-одачни за Марс, и какви технологии ще са най-полезни за екипа.

Зубрин цели много повече от едно пътуване до там и обратно.Той иска да колунизира планетата.

Др.Зубрин : Отиваме на Марс, защото там има всички необходими източници за живот и един ден може да стане дом на човешката цивилизация.

За Зубрин Марс е новата граница.

Др.Зубрин : Независимо дали е имало, независимо дали има живот на Марс, там живот ще има и това ще бъдем ние!!

Зубрин не е единствения, който има планове за " червената планета ".Др.Крис Макей има друга идея.Да стимулира сформирането на биосфера

Др.Макей : Ако отидем на Марс и открием, че няма живот то предлагам да се нанесем.

Първата крачка ще бъде да затоплим планетата.

Др.Макей : Знаем как да направим това, правим го със Земята.

Като внесем безвредни парни газове в марсианската биосфера, ще предизвикаме химична реакция.

Др.Макей : Ще разтопим леда, ще върнем атмосферата и ще възстановим условията, които е имало на Марс преди милярди години.

Добре, но ако ще живеем там ще ни трябва кислород.Крис Макей е помислил и за това.

Др.Макей : Сианобактериите, това е вид едноклетъчно водорасло, което има дълга история на Земята.Това са били първите организми, които произвеждат кислород.Могат да направят същото и на Марс.Ще ги изпратим на Марс, и ще ги помолим да променят света.

Сианобактерията променя светове.

Др.Макей : Това са малките зелени човечета, те не са хора но са малки и зелени.

Но чакаите забравихме пирамидите, предполагаемите следи от древната марсианска цивилизация.Ако онези които са построили лицето се върнат?
Марс, възможно ли е загадачното лице от хълмовете на Сидония да е доказателство за изгубена цивилизация?

По ирония на съдбата може би ще разберем истината на световната конвенция по научна фантастика в Южна Калифорния.Не търсим марсиански строители, а астронома Фил Плеит.Той е учен и мисията му е да даде на участниците необходима доза научни факти.Днес ще говори за лицето на Марс.

Фил Плеит : Нека си изясним нещо, говорим за камък приличащ на лице и приликата дори не е и добра.

Фил Плеит е автор на " Лоша астрономия " книга, която развенчава така наречената псевдонаука.За него отговорът на тази марсианска загадка е елементарен.

Плеит : Това е пареидолия, това е склонността да виждаме лица в различни структури.Случва се постоянно.Имаме много примери на Земята.Веднъж видях Ленин на завесата на банята, беше обикновено мокро петно но приличаше на Ленин.

Какво е обяснението? Едната причина е да виждаме лица в различни структури, е че това е инстинкт за самосъхранение останал от бебешка възраст, кротките и тихи бебета често биват изоставяни.За да привлече вниманието на майката, бебето търси човешко лице и гука очарователно.Каквато и да е причината Фил Плеит смята, че не винаги можем да вярваме на очите си.

Плеит : Мозакът не харесва случаините структури, той търси някакъв образ в хаотичните фигури дори и такъв да няма.В множество точки можете да видите глава, дори и Иисус, просто мозакът ви се опитва отчаяно да види нещо смислено.

Ако разгледате марсианската повърхност ще видите множество лица.Според Плеит това са лицеподобни структури а не мономенти на древна цивилизация.Ричард Хоугланд водещият застъпник на теорията за мономенти на Марс не приема това твърдение.Той настоява, че теорията му не се базира единствено върху лицето.

Хоугланд : Занимавам се с тези образи вече почти 30 години, искам да докажа че на Марс е имало интелект, и че са построили нещо.Предвид геометрията на Сидония шансовете това да са случаини образования са трилион към едно.Според всички известни науки при такова съотношение вероятноста лицето да е истинско е относително голяма.Това е истинско.

Добре да питаме учените.Ученият от НАСА Джим Гарвин има какво да каже за геометрията.

Гарвин : Геометрични структури могат да съществуват навсякъде.Има безкраен брой различни, геометрични структури между различни елементи.Твърдението, че има само една структура в този определен регион е неприемливо за мен и научната общност.

А интересните пирамиди и възвишенията?Те са дело на вятъра твърди Гарвин.

Гарвин : Ако един сезон вятъра духа в една посока, другия сезон в друга, другия сезон в трета, какво ще стане ?С времето ако вятъра продължи да духа така, ще се получи хълм, висок колкото 10 етажна сграда с пирамидална форма.

Подобни естествено сформирани структури има сред дюните на египетската западна пустиня.Накратко според доктор Гарвин, Сидония е естествено сформиран пейзаж.Но какво мисли той за лицето ?

Др.Гарвин : Като гледам снимката виждам ясно изразена релефна форма, хълм с голяма височина подобен на хиляди други на Марс.

Доктор Гарвин твърди, че една двуизмерна снимка не доказва нищо.За да анализира структурата, той създава триизмерен образ на релефа, което комбинира топогравската информация с двуизмерна снимка с висока резолюция на мястото.Сега той вижда лицето сякаш го наблюдава от хеликоптер.От тази височина свинксът се слива с пейзажа, няма очи, няма оста забележителното в него е само, че е от друга планета.

Др.Гарвин : Можем да го разгледаме по много начини, най-логичният е че е естествено сформиран.Това е традиционен научен подход.

Само още едно нещо.Защо НАСА не изпрати един от роботите си да го разгледа?Предвид много разходи и големият риск, при приземяването на Марс, мястото трябва да бъде внимателно подбрано и съобразено с научните приоритети.

Др.Гарвин : Защо това да е приоритет?На този въпрос си отговорете сами.Ние търсим корените си и началото на живота във Вселената.За сега няма доказателства, че " лицето " ще ни даде тези отговори.

Трябва сами да решите.Дали да вярвате на магията на древните мономенти, или на съвременната наука.
Марс, от векове " червената планета " ни кара да гадаем.Първо тя е дом на напреднала цивилизация, и на марсианските нашественици от филмите.Второ е студена, суха и мъртва планета.Сега възниква възможността там да има живот благодарение на загадачния метеорит и предположението, че някога на Марс е имало вода.Имали живот на Марс ?

Фил Плеи : Според мен няма да намерим живот, няма доказателства, така че няма да заложа къщата си за това.

Желанието да знаем все повече и повече ни кара да търсим, къде е мястото ни във Вселената.

Др.Гарвин : Ние живеем в Космоса, ние сме една малка частица сред огромното пространство.Колкото по добре разберем историята на живота в слънчевата система, толкова по добре ще разберем живота и съдбата си.

Минаха 30 години откакто човек стъпи на друга планета.Ако иследването на Космоса стане реалност, може би ще доиде време и за Марс.

Др.Шостак : Има моменти в историята, когато човек има възможност да направи нещо велико, това поколение има възможност да докаже дали сме сами.

Това е нещо, което просто трябва да разберем.

Др.Макей : Ако претърсим Вселената и не намерим доказателство за живот, то ще е ясно, че живота на Земята е уникално явление.В този контекст приносът на Земята като част от Галактиката и от цялата Вселена е самият живот.

Сами в необятният Космос.И най-лошите марсиански кошмари са за предпочитане пред галактическата самота.Едно е сигорно, надеждата да намерим живот в Космоса лежи върху най-близката ни планета - " червената планета " , забележителният ни съсед, който наричаме Марс.


Снимки на Марс

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеона Kinyongia magomberae!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания.Британският учен изследвал популацията на маймуните в застрашената от изчезване гора, когато се натъкнал на змията.Когато влечугото се опитало да се измъкне, изплюло хамелеона...Прочети повече..

Висока температура | Пожар в кръвта

Висока температура!!!Когато градусите се повишат заплашително, не бързайте да ги сваляте, съветват лекарите...Прочети повече..

Масов канибализъм в древността

Черепи!!! Археолози откриха редки данни за " масов канибализъм " в гробище отпреди 7000 години в Югозападна Германия, съобщи...Прочети повече...

Доматите се оказаха месоядни

Домати!!!Ботаници от лондонската градина " Кю Гардънс " откриха, че доматите са насекомоядни растения, съобщи ...Прочети повече...

Откриха 4 нови вида раци

Крабове!!!Биолози от Националния център по океанография в Саутхемптън, Великобритания, откриха в колекцията на Националния музей по естествена история във Вашингтон образци на нови видове раци от семейство Lithodidae...Прочети повече...

Сключваме бракове с роботи ?

Real Doll!!!Забравете изкуствените крайници, кожа или очи, на хоризонта се задават изкуствени съпруги, пише Washington Times.До 50 години хората ще започват да сключват бракове с роботи, смята изследователят...Прочети повече...

От уиски махмурлукът е по-тежък от колкото от водка

Чаша уиски Консумацията на уиски ще има като ефект по-тежък махмурлук, отколкото пиенето на водка, сочат данните от проучване на американски учени, предаде Би....Прочети повече...

Експедиция ще лети до астероид като в Армагедон

Космическия кораб Орион!!! Благодарение на усилията на НАСА и на самолетостроителния гигант Lockheed Martin американска експедиция ща полети към астероид също както във филма Армагедон, съобщи ИТАР-ТАСС.В бъдеще пилотираният космически кораб " Орион ",....Прочети повече....

Свръхмасивни черни дупки в Космоса

През март 2000 година, двама астрономи направили необикновенно откритие.Откритие което щяло да преобърне представата ни, за това, как е създадена Вселената. Тези времена в астрономията повече няма да се повторят.Въздухът е пробит от нови открития и идеи.Това което открили....Прочети повече...

Вода под ледовете на Марс

Червената планета!!! Учени от Германския аерокосмически център са установили, че под ледената покривка на Марс по всяка вероятност има вода в течно състояние, съобщи...Прочети повече...

Страните от Персийския залив

Жителите на страните от Персийския залив могат да си позволят всякакъв лукс.В нито един друг край на света не могат да се видят толкова ролсройси. Икономическата карта на държавите от залива е монотематична и показва изключително енергийни ресурси.Разработването на залежите от...Прочети повече...

Клеопатра

Египтяните вярват, че смъртта от ухапване на змия те прави безсмъртен.Клеопатра не живяла вечно, но легендата за нея е жива и до днес, повече от 2000 години след смъртта й.С гръцко-македонски произход, Клеопатра се слави като първата в семейството си научила египетски език през тяхното 300- годишно властване над тази страна...Прочети повече...

Моцарт помага на недоносени бебета

Младия Моцарт!!! Музиката на Моцарт помага на недоносените бебета да наддават по-бързо на тегло, като забавя метаболизма им, съобщиха израелски специалисти...Прочети повече...
eXTReMe Tracker
 
National Geographic - Templates para novo blogger