Продава спешно парцел в село Баня - УПИ 570 кв.м.

Собственик продава парцел в Баня на невероятно ниска цена - Без посредник! Спешно!

Парцел в с.Баня, Банско - €22.00 кв.м. (20 000 лв)


Продава евтин имот в Банско Продава евтин парцел (УПИ) в Баня © снимка: Selo-Banya.com  

За повече информация - 0876350935; 0886739559




View Парцел! 570 М2 УПИ в с.Баня, Банско in a larger map

Ел Мирадор тайният град на маите

понеделник, 11 януари 2010 г.

Ел Мирадор тайният град на маите!!!
На 400 колометра на североизток от границата между Мексико и Гватемала дълбоко в екваториялната джунгла остава скрит през вековете най-мистериозният град на маите.Централната му пирамида Ла данта отстъпва само на Хеопсовата и в подземията си крие тайните на великата империя Кан, установи сп. Muy interesante.
От древността се носят легенди за тайствената цитадела на изчезналата цивилизация, подклаждани невероятните приказки и рисунки по археоологически находки от други древни селища.Истинските разкопки на Ел Мирадор започват всъщност през 1978 г. и до ден днешен са най-голямата постоянна археологическа експедиция в света.Антропологът Ричард Хенсън от университета в Айдахо работи с армията от 400 помощници по места, до които се достига след тридневен преход през труднопроходимия тропически лес, и след последото населено място на цивилизацията - градчето Кармелита.
Първоначалните сведения говорят, че районът се обитавал от шестото столетие прединовата ера, а това означава почти 1000 години преди класическия период от развитието на маите.Там се намирала свщената столица на една цивилизация, разпростряла се в десетки градове и позната като великата империя Кан (в превод змия). Централната градска част била разположена върху площ от 39 км2. и във времена на най-голям цъфтеж населението й достигнало 100 000 жители.Дори градовете по Нил не наброявали толкова в онези времена.
Емблема на града била внушителната пирамида Ла Данта.Диаметърът в основата й е 800 м.,тоест той е по-дълъг от шест футболни игрища, подредени в линия.Връхната й точка се извисявала на 72 метра, което е равностойно на 24-етажна сграда.Със своя обем от 2,8 милиона кубически метра тя е най-голямата в света и втората по височина след Хеопсовата пирамида.
Това удивително съоеажение е съградено между 300 г. и 100 г.пр.Хр.Очевидно е, че властелинът на града съвсем не бил примитивен древен човек, а суверен, сравним в онази епоха само с египетския фараон Рамзес II, твърди Хенсън.Пирамидата му е първообраз на триадичната архитектура, базираща се на три елемента: един централен голям свод и два странични по-малки, които напомнят разположението на звездите в съзвездието Орион.
Маите за известни в историята като едни от най-добрите астрономи.Цивилизацията им се крепяла на стойни теории, описани в огромно, но разпиляно наследсттво от древни документи и легенди.Съвременните разкрития на много от тях хвърлят нова светлина върху корените на редица от основополагащите митове на западните цивилизации.Според откритите антични документи в древния град сътворението на света било дело на небесните и на морските божествени сили.
Красив и някак очовечен е митът на маите за сътворнието на света.Според него митичните близнаци Хинахпу и Иксбаланкве се спасили с плуване от царството на мъртвите Ксибалба след титанична битка със силите на злото.Единият от тях се превърнал в Слинцето, а другият в Луната.Разбудените от борбата богове сътворили Земята, и всичко живо на нея, а после пожелали и появата на човека, който да се грижи за животните и растенията.На три пъти опитите им се проваляли: първите създания неможели да говорят, а още по-малко да пишат и тогава боговете решили това да бъдат животните.Още на два пъти неуспявли те, но интересно е, че при втория си опит създали почти съвършени богоподобни същества.
Цивилизацията на маите достигнала невиждан културен растеж, но за съжаление запазените исторически документи са незначително малко.Експедицията на Хенсън разкрива почти всеки ден нови свидетелства , които продължават да изумяват.Неотдавна е бил открит барелеф с надпис, който разказва за могъща династия, съществувала между 145 г. и 15 г.пр.Хр.На него са изобразени имената на 22 владетели.Археолозите почти са достигнали до погребална камера с размери 22 на 8 метра (според апаратурата), в която се надяват да открият много нови свидетелства за цитираната епоха.
Целият Ел Мариадор е пълен със съкровища.След появата на археолозите сякаш оживяват обожествените образи на тигъра (ягуар според маите), Пауна, Маймуните, Змията - все митични същества с огромна роля в социалния и религиозния живот на общността.Ел Мирадор бил важен икономически център, който поддържал тесни конткти с останалите населени места в района.В 26 от тях са намерени документи, носещи символа на Змията, династичният знак на империята Кан.Тя властвала на една от най-мощните предколумбови цивилизации, изградила огромна мрежа от павирани пътища и пищна архитектура, и то в сърцето на джунглата, което било далеч по-трудно, отколкото по други географски ширини.Археолозите открили и свидетелства за активни търговски връзки, което автоматично доказва наличието на добра пътна мрежа, каквато римляните създали столетия по-късно в западния свят.
В подножието на пирамидата Ла Данта били намерени множество предмети като ножове от обсидиан, свирки и части от ритуални барабани, използвани очевидно в религиозните процеси.Тълпите се събирали в подстъпите на огромното съоражение, където ги очаквали музикантите.В най-високата му част били духовниците, които отслужвали съответния ритуал.Понякога били жертвани и хора, но в повечето случаи били използвани ритуални животни, които известно време живеели с храма.Най-често ритуалите се извършвали чрез изгаряне на свещено тропическо дърво, от чиито клони изтичал силно ароматен червен сок, наподобяващ човешка кръв.Според духовниците цветът и ароматът се харесвали на боговете.Едни от най-почитаните сред тях били богът на светкавицата и дъжда Чак, пернатата змия Кукулкан, богът на утринната звезда (Венера), богът на бойната и богът на царевицата Юм Каакс.Всички те будели страхопочитание у смъртните и често били изобразявани като чудовища.Изобщо боговете на маите вдъхвали по-скоро ужас, отколкото възторг.Те трябвало да бъдат непрекъснато умилостивявани, което напомяло за тежкия начин на живот на смъртните в непрекъснатата битка с природата и стихиите.
За маите всяко нещо си има определено място в сътворението на Вселената и ако равновесието не бъде нарушено, то мирът и благоденствието ще тържествуват вечно.Историята на този митичен народ говори обаче, че в повечето случаи самите те нарушавали така жадуваното равновесие.Такава е и причината за изчезването на магическия Ел Мирадор.Някъде около 150 г.сл.Хр. населението му го изоставило.Предполага се, че причината е изчерпване на ресурсите за изхранване и поддържане на начина на живот.Достатъчно е само да припомним, че за изработката на един квадратен метър от свещената облицовка за храмовете изгаряли 20 дървета.Обезлесяването на района и изчерпването на естествените кладенци с питейна вода са най-вероятните причини за изоставянето на легендарния Ел Мирадор.
Ричард Хенсън, който е решен да остане в митичния град до разгадаване на най-съкровените му тайни, хвърля светлина и върху случая със свещения древен календар, предрекъл края на света на 21 декември 2012 г.Оказва се, че историята е съчинена по-скоро в Холивуд, където обичат катастрофични явления и апокалипсиси от всякакво естество.Според Хенсън обаче, ако се съди от досегашната практика, те засягат предимно територията на САЩ, така че другите държави и региони могат да спят спокойно.Ричърд Хенсън и неговите колеги твърдят, че няма повод да се очаква апокалиптичното развитие на календара на маите.Просто той е имал цикличен характер и когато се стигне до края на сътветния цикъл, броенето започва отначало, какъвто е и случаят с цитираната дата.

Хамелеон живее в устата на змия

Хамелеона Kinyongia magomberae!!! В Африка бе открит нов вид хамелеон, който живее в устата на змия, съобщи Daily Mail.Миниатюрният гущер излязъл от устата на змия, която д-р Андрю Маршъл от Йорксия университет, Великобритания, обезпокоил в гората Магомбера в Танзания.Британският учен изследвал популацията на маймуните в застрашената от изчезване гора, когато се натъкнал на змията.Когато влечугото се опитало да се измъкне, изплюло хамелеона...Прочети повече..

Висока температура | Пожар в кръвта

Висока температура!!!Когато градусите се повишат заплашително, не бързайте да ги сваляте, съветват лекарите...Прочети повече..

Масов канибализъм в древността

Черепи!!! Археолози откриха редки данни за " масов канибализъм " в гробище отпреди 7000 години в Югозападна Германия, съобщи...Прочети повече...

Доматите се оказаха месоядни

Домати!!!Ботаници от лондонската градина " Кю Гардънс " откриха, че доматите са насекомоядни растения, съобщи ...Прочети повече...

Откриха 4 нови вида раци

Крабове!!!Биолози от Националния център по океанография в Саутхемптън, Великобритания, откриха в колекцията на Националния музей по естествена история във Вашингтон образци на нови видове раци от семейство Lithodidae...Прочети повече...

Сключваме бракове с роботи ?

Real Doll!!!Забравете изкуствените крайници, кожа или очи, на хоризонта се задават изкуствени съпруги, пише Washington Times.До 50 години хората ще започват да сключват бракове с роботи, смята изследователят...Прочети повече...

От уиски махмурлукът е по-тежък от колкото от водка

Чаша уиски Консумацията на уиски ще има като ефект по-тежък махмурлук, отколкото пиенето на водка, сочат данните от проучване на американски учени, предаде Би....Прочети повече...

Експедиция ще лети до астероид като в Армагедон

Космическия кораб Орион!!! Благодарение на усилията на НАСА и на самолетостроителния гигант Lockheed Martin американска експедиция ща полети към астероид също както във филма Армагедон, съобщи ИТАР-ТАСС.В бъдеще пилотираният космически кораб " Орион ",....Прочети повече....

Свръхмасивни черни дупки в Космоса

През март 2000 година, двама астрономи направили необикновенно откритие.Откритие което щяло да преобърне представата ни, за това, как е създадена Вселената. Тези времена в астрономията повече няма да се повторят.Въздухът е пробит от нови открития и идеи.Това което открили....Прочети повече...

Вода под ледовете на Марс

Червената планета!!! Учени от Германския аерокосмически център са установили, че под ледената покривка на Марс по всяка вероятност има вода в течно състояние, съобщи...Прочети повече...

Страните от Персийския залив

Жителите на страните от Персийския залив могат да си позволят всякакъв лукс.В нито един друг край на света не могат да се видят толкова ролсройси. Икономическата карта на държавите от залива е монотематична и показва изключително енергийни ресурси.Разработването на залежите от...Прочети повече...

Клеопатра

Египтяните вярват, че смъртта от ухапване на змия те прави безсмъртен.Клеопатра не живяла вечно, но легендата за нея е жива и до днес, повече от 2000 години след смъртта й.С гръцко-македонски произход, Клеопатра се слави като първата в семейството си научила египетски език през тяхното 300- годишно властване над тази страна...Прочети повече...

Моцарт помага на недоносени бебета

Младия Моцарт!!! Музиката на Моцарт помага на недоносените бебета да наддават по-бързо на тегло, като забавя метаболизма им, съобщиха израелски специалисти...Прочети повече...
eXTReMe Tracker
 
National Geographic - Templates para novo blogger